Za katering odpowiedzialna jest firma Horyzonty Kuchni.
Co nad odróżnia od innych firm?
Oprócz ogromnej pasji gotowania jesteśmy specjalistami w dziedzinie żywienia i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP
Łączymy w sobie wiedzę akademicką oraz zainteresowania dotyczące filozofii żywieniowych.
Poprzez świadczenie usługi zbiorowego żywienia pragniemy propagować zasady zdrowego, racjonalnego żywienia zarówno wśród dzieci, jak również rodziców.
Jaka jest misja Firmy?
Chcemy żywić dzieci zdrowo i zgodnie z naturą, dlatego:
- Dieta komponowana jest zgodnie z porami roku, uwzględniając równowagę kwasowo-zasadową pokarmów.
- Podstawą jadłospisu są sezonowe warzywa, nieoczyszczone ziarna zbóż i kasze,
- Posiłki oparte są na naturalnych nieprzetworzonych przemysłowo produktach,
- Wykorzystujemy różne techniki przygotowywania potraw,
- Zapewniamy niezbędną dzieciom ilość wysokowartościowych białek zawartych w wyselekcjonowanych produktach mięsnych, świeżych rybach, roślinach strączkowych
i ziarnach zbóż. - Preferujemy pieczywa pełnoziarniste pieczone na zakwasie.
- Aby nie pozbawiać najmłodszych słodkiego smaku dzieciństwa sami chcemy przygotowywać zdrowe smakołyki – desery, domowe ciasta, smakowite przekąski
- Do produkcji preferujemy zdrowe tłuszcze: oleje tłoczonych na zimno i prawdziwe masło.
Nasze mocne strony
- Wieloletnia działalność na rzecz propagowania zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w przedszkolach, żłobkach, szkołach, placówkach wychowawczych:
- Organizacja szkoleń dotyczących racjonalnego żywienia dla kucharzy, intendentów, dyrektorów, właścicieli placówek, a także dla rodziców dzieci przedszkolnych;
- Praktyczne wdrażanie dobrych praktyk higienicznych i gastronomicznych w kuchniach
- Upowszechnianie nowych technologii gotowania i innowacji w żywieniu dzieci;
- Praktyczne doświadczenie w organizowaniu i nadzorowaniu usługi żywienia zbiorowego dla różnych podmiotów: stołówki szkolne, kuchnie przedszkolne, szpitale;
- Praktyka w pracy z dziećmi w wieku przedszkolnym.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS WIOSENNY | |||||
JADŁOSPIS WIOSENNY kolorem zaznaczono produkty bogate w wapń | |||||
ŚNIADANIE | PRZEKĄSKA | OBIAD | PODWIECZOREK | ||
Poniedziałek | Pachnąca pasta jajeczna z cieciorką i warzywami, szczypiorek i rzodkiewka, chleb żytni Herbata rumiankowa |
Mieszanka Suszone morele i migdały z jogurtem | Wiosenna zupa ogórkowa na maśle z koperkiem | Kotleciki z ciecierzycy i fasoli z natką pietruszki, warzywa na parze z dodatkiem oliwy i nasion słonecznika, kompot mieszany |
Ciasteczka orkiszowe z rodzynkami |
Wtorek | Zupa śniadaniowa z płatków owsianych, otrąb i jabłek z jogurtem naturalnym Herbata malinowa |
Słodka mieszanka
Orzechy włoskie Daktyle z jogurtem |
Zupa prosto od Shreka:
szpinakowa z ziemniaczkami |
Makaron tagiatelle z pełnego ziarna z brokułami, serem feta, tuńczykiem i pestkami słonecznika
Kompot z marchwi |
Wielkanocna babka drożdżowa na mące orkiszowej |
Środa | Humus wiosenny z pietruszką, słupki marchewki i świeżego ogórka, sałata,
pieczywo chrupkie i żytnie Herbata miętowa z cytryną |
Świeży sok marchwiowo – selerowy | Barszczyk biały z mięsem i natką pietruszki |
Zapiekanka z ziemniaków ze świeżym szpinakiem, jajkiem, czosnkiem i rozmarynową bezą
Kompot imbirowy |
Owoce z jogurtem naturalnym |
Czwartek | Wiosenna pasta z twarogu i jogurtu, z kiełkami fasoli mung, sałata, pomidor, chleb wieloziarnisty Woda z sokiem malinowym |
Suszone jabłuszka
i gruszki, dip jogurtowo – dżemowy |
Różowa botwinka na maśle zabielana jogurtem
|
Gołąbki inaczej z młodej kapusty i indyka z ryżem
Kompot ze śliwek |
Jabłka pieczone z miodem i goździkami |
Piątek | Kasza jaglana z gruszką, sokiem malinowym i jogurtem naturalnym
Herbata rumiankowa z cytryną |
Świeży sok z jabłek |
Zupa pomidorowa z natką pietruszki | Makaron orkiszowy z kurczakiem, warzywami i sezamem Kompot pomarańczowo – marchewkowy |
Kruchy placek z suszonymi owocami |