Za katering odpowiedzialna jest firma Horyzonty Kuchni.

Co nad odróżnia od innych firm?

Oprócz ogromnej pasji gotowania jesteśmy specjalistami w dziedzinie żywienia i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP

Łączymy w sobie wiedzę akademicką oraz zainteresowania dotyczące filozofii żywieniowych.

Poprzez świadczenie usługi zbiorowego żywienia pragniemy propagować zasady zdrowego, racjonalnego żywienia zarówno wśród dzieci, jak również rodziców.

Jaka jest misja Firmy?

Chcemy żywić dzieci zdrowo i zgodnie z naturą, dlatego:

  • Dieta komponowana jest zgodnie z porami roku, uwzględniając równowagę kwasowo-zasadową pokarmów.
  • Podstawą jadłospisu są sezonowe warzywa, nieoczyszczone ziarna zbóż i kasze,
  • Posiłki oparte są na naturalnych nieprzetworzonych przemysłowo produktach,
  • Wykorzystujemy różne techniki przygotowywania potraw,
  • Zapewniamy niezbędną dzieciom ilość wysokowartościowych białek zawartych w wyselekcjonowanych produktach mięsnych, świeżych rybach, roślinach strączkowych
    i ziarnach zbóż.
  • Preferujemy pieczywa pełnoziarniste pieczone na zakwasie.
  • Aby nie pozbawiać najmłodszych słodkiego smaku dzieciństwa sami chcemy przygotowywać zdrowe smakołyki – desery, domowe ciasta, smakowite przekąski
  • Do produkcji preferujemy zdrowe tłuszcze: oleje tłoczonych na zimno i prawdziwe masło.

Nasze mocne strony

  • Wieloletnia działalność na rzecz propagowania zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w przedszkolach, żłobkach, szkołach, placówkach wychowawczych:
  • Organizacja szkoleń dotyczących racjonalnego żywienia dla kucharzy, intendentów, dyrektorów, właścicieli placówek, a także dla rodziców dzieci przedszkolnych;
  • Praktyczne wdrażanie dobrych praktyk higienicznych i gastronomicznych w kuchniach
  • Upowszechnianie nowych technologii gotowania i innowacji w żywieniu dzieci;
  • Praktyczne doświadczenie w organizowaniu i nadzorowaniu usługi żywienia zbiorowego dla różnych podmiotów: stołówki szkolne, kuchnie przedszkolne, szpitale;
  • Praktyka w pracy z dziećmi w wieku przedszkolnym.

 

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS WIOSENNY
JADŁOSPIS WIOSENNY kolorem zaznaczono produkty bogate w wapń
  ŚNIADANIE PRZEKĄSKA OBIAD PODWIECZOREK
Poniedziałek Pachnąca pasta jajeczna
z cieciorką i warzywami,  szczypiorek i rzodkiewka, chleb żytni

Herbata rumiankowa

Mieszanka Suszone morele i migdały z jogurtem Wiosenna zupa ogórkowa na maśle z koperkiem Kotleciki z ciecierzycy i fasoli
z natką pietruszki, warzywa
na parze z dodatkiem oliwy
i nasion słonecznika, kompot mieszany
Ciasteczka orkiszowe
z rodzynkami
Wtorek Zupa śniadaniowa z płatków owsianych, otrąb i jabłek
z jogurtem naturalnym

Herbata malinowa

Słodka mieszanka

Orzechy włoskie

Daktyle z jogurtem

Zupa prosto od Shreka:

szpinakowa z ziemniaczkami
i  jajkiem

Makaron tagiatelle z pełnego ziarna z brokułami, serem feta, tuńczykiem i pestkami słonecznika

Kompot z marchwi

Wielkanocna babka drożdżowa na mące orkiszowej
Środa Humus wiosenny z pietruszką, słupki marchewki i świeżego ogórka, sałata,

pieczywo chrupkie i żytnie

Herbata miętowa z cytryną

Świeży sok marchwiowo – selerowy Barszczyk biały
z  mięsem i natką pietruszki
Zapiekanka z ziemniaków ze świeżym  szpinakiem, jajkiem, czosnkiem i rozmarynową bezą

Kompot imbirowy

Owoce z jogurtem naturalnym
Czwartek Wiosenna pasta z twarogu
i jogurtu, z  kiełkami fasoli mung, sałata, pomidor, chleb wieloziarnisty

Woda z  sokiem malinowym
na ciepło

Suszone jabłuszka

i gruszki, dip jogurtowo – dżemowy

Różowa botwinka na maśle zabielana jogurtem

 

Gołąbki inaczej z młodej kapusty i indyka z ryżem

Kompot ze śliwek

Jabłka pieczone z miodem
i goździkami
Piątek Kasza jaglana z gruszką, sokiem malinowym i jogurtem naturalnym

Herbata rumiankowa z cytryną

Świeży sok
z jabłek
Zupa pomidorowa z natką pietruszki Makaron orkiszowy
z kurczakiem, warzywami
i sezamem

Kompot pomarańczowo – marchewkowy

Kruchy placek
z suszonymi owocami